I den här artikeln tog vi tempen på Europamarknaden för medtechprodukter 2019. Här kommer de senaste siffrorna från MedTech Europe.
Den teknologiska utvecklingen globalt har aldrig varit så snabb. Besöker du mässor som Medica, Compamed eller Medtec live med flera förstår du vidden av innovationerna och förbättringarna som utvecklas men som ännu inte nått vardagen inom vården.
Eftersom vi blir allt äldre och alltfler länder nu lägger stora resurser på folkhälsan är efterfrågan för medicintekniska produkter också mycket stor. Det är alltså en växande bransch med goda framtidsutsikter. Därför är det intressant att följa utvecklingen av denna marknad i en internationell kontext. Rapporten omfattar dock inte området Digital hälsa som bygger på informations- och kommunikationsteknologi.
MedTech Europe är den samlande organisationen för den medicintekniska industrin i Europa, och representerar branschen ”från diagnos till botemedel”. Varje år ger man ut en rapport med statistik som vi i förkortat version återger här. En del av siffrorna är från 2018 eller 2019.
MedTech Europe definierar medicinteknik kortfattat så här:
Medicinteknik är vilken teknik som helst som används för att rädda liv eller förbättra hälsan.
Några få exempel är vardagliga medicintekniska föremål är plåster, sprutor, latexhandskar eller glasögon, rullstolar, graviditetstester eller hörapparater. Men även högteknologisk apparatur som magnetröntgen eller robotkirurgi. Det är alltså ett enormt område som har stor betydelse för bland annat sysselsättningen i varje land.
Det finns mer än 500 000 olika medicintekniska produkter på sjukhus, i vården och i hemmen.
Ett konstant innovationsflöde präglar branschen som bara knappt överträffas av nya patent inom digital kommunikation. USA och Europa ledde globalt patentansökningarna för nya medicintekniska produkter med cirka 40% vardera 2019, vilket innebär omkring 28 000 nya patent. Av dessa ansökningar beviljas mer än en fjärdedel, vilket jämförelsevist är mycket högt.
I regel är livscykeln för en medicinteknisk produkt ”bara” 18–20 månader innan en förbättrad produkt finns på marknaden.
Industrin sysselsätter mer än 730 000 människor i Europa. Tyskland har den högsta absoluta andelen och står för 30% av alla anställda i Europa. Men per capita leder Irland och Schweiz. I Irland jobbar nästan 1% av befolkningen inom den medicintekniska industrin. För Sverige är andelen 27 000 personer vilket räknat per capita ligger strax efter Tyskland.
Det finns mer än 32 000 medicintekniska företag i Europa och hela 95% av dem är så kallade små och mellanstora bolag med färre än 50 anställda.
I snitt lägger länderna cirka 10% av BNP på utgifter för vård och hälsa där medicinteknik står för knappt 1%. Det finns dock stora variationer inom Europa.
Utgiften för medicnteknik är runt 225 euro per capita i ett vägt medelvärde.
Marknaden för medicinteknik var värd cirka 120 miljarder euro år 2018 och de största marknaderna är Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien och Spanien.
Den europeiska marknaden för medicinteknik är med 27% av världsmarknaden den näst största efter USA med 43%. Kina har en stor tillväxtpotential baserad på sin befolkningsmängd men står än så länge bara för cirka 6%. Marknaden har i genomsnitt vuxit med runt 4% varje år de senaste 10 åren.
Medicinteknikmarknaden har ett positivt överskott på 11,7 miljarder euro i handelsbalansen. Största handelspartners är USA, Kina, Japan och Mexico.
Importen till Europa domineras av USA med drygt hälften och följs av Kina (12,7%), Mexico (6,6%) samt Japan (6%).
Tyskland, Nederländerna och framför allt Irland (5,5 ggr) har relativt sett en betydligt större export i förhållande till importen. Sveriges import överstiger exporten med 259 miljoner euro. Mest importerar de stora länderna Storbritannien, Italien, Frankrike och Spanien.
Medtech är den engelska förkortningen för medicinteknik. Se även vår artikel Vad är medicinteknik?
Källa: Medtech Europe.
Foto: fernando zhiminaicela från Pixabay