Automatiserad lackering på AMB
AMB förfogar över två toppmoderna lackeringsanläggningar. Lackeringen sker här automatiskt genom programmerade lackeringsrobotar i en kontinuerlig process medan substraten på sina fixturer transporteras genom olika stationer i lackeringslinan.
Fördelarna med en automatiserad lackering genom robotar är flera. Lackeringsprogrammen är optimerade och robotarna utför operationen likadant varje gång vilket säkrar kvalitetsutfallet och därmed en bra ekonomi.
Att lackera i en lackeringsanläggning lönar sig normalt inte för små serier, men kan ändå vara fördelaktig om det är viktigt att exakt kunna repetera ett rörelsemönster vid applikationen som renderar jämna lackskikt.
För stora serier är effektiviteten i en lackanläggning helt överlägsen manuella processer när det gäller ergonomi, säkerhet, ekonomi och kvalitativt utfall.
Ventilationen
I AMB:s lackeringsanläggningar lackeras nästan uteslutande med 2-komponentslacker (2k-lacker) där en lackkomponent blandas med en härdare. Eftersom både lösningsmedel och härdare är farliga att andas in är lackeringsanläggningen indelad i olika zoner med särskilda ventilationssystem. I en del zoner kan personalen arbeta utan andningsskydd. I vissa andra zoner, som till exempel i färgköket där lackkomponenterna blandas, behövs andningsskydd.
I de zoner där luften är kontaminerad med farliga ämnen sugs dessa ut genom olika filter och resten förs till en förbränningsanläggning med hög verkningsgrad. Efter härdningen avger detaljerna inga skadliga ämnen.
Lackeringsprogrammet
Innan lackeringen kan ske måste ett optimerat program, individuellt anpassat till varje produkt, tas fram. Olika geometrier, kulör- och färgsystemval och många andra faktorer påverkar vilka parameter som ger bästa möjliga resultat. AMB:s erfarna tekniker har en stor kunskapsbas att utgå ifrån, och ger ett kvalitetssäkrat resultat. Varje program sparas i anläggningens datorer.
Effektiv lackering med rätt fixtur
Det finns tre principiella lackeringstekniker i våra lackeringsanläggningar som även påverkar fixturernas beskaffenhet:
1. Lackering med spindlar
Den dominerande tekniken är att använda sig av cylindriska fixturer (spindlar) som bär substraten. AMB har ett egenutvecklat system för detta och det finns spindlar med olika diameter medan cylinderns höjd alltid är densamma. Detta möjliggör många flexibla fixtureringslösningar för substraten och resulterar i både ett bra kvalitativt resultat samt en ekonomiskt fördelaktig resursoptimering.
Cylindrarna roteras sedan, först åt ena och sedan åt andra hållet medan roboten sprejar färg på dem i en upp- och nedåtgående rörelse. Det kan synas vara en enkel operation men den är i själva verket relativt komplex då många olika parametrar i programmet som till exempel sönderdelningstryck, rotationshastighet, sprutvinkel, munstycksstorlek med flera inställningar är optimerade genom tester.
Metoden är mycket ekonomisk för stora serier då oftast fler substrat kan fixeras och lackförbrukningen minimeras.
2. Lackering med fasta fixturer
Här används rektangulära fixturer och robotens rörelsemönster vid lackapplikationen följer ett visst schema som tagits fram under programutvecklingsfasen. Det finns numera få tillfällen när denna fixturtyp används.
3. Lackering med fasta fixturer och vändstation
Tekniken är i princip samma som avsnittet ovan med den skillnaden att fixturerna kan vridas 180° och lack appliceras även från baksidan. Detta behövs när substratets geometri är sådan att vissa områden inte kan nås med lacken eller inte får ett jämnt lackskikt genom spindellackering. Nackdelen är att färre antal detaljer för plats på fixturen och att lackförbrukningen blir högre.