Vår historia
I kölvattnet efter andra världskriget var framtidstron stark och nyföretagandet sprudlade. I den lilla byn Stekaremåla utanför Broakulla i Småland fanns vid den här tiden både handelsträdgård, glasbruk och möbelsnickeri. Här bodde också entreprenören och trebarnspappan Ragnar Magnusson.
Ragnar drev tillsammans med sin fru Gulli redan kvarn och sågverk med ett tillhörande åkeri, när han tillsammans med sina svågrar Osvald Astevall och Helge Bergkvist började skissa på en kompletterande verksamhet. Glas- och träföretag fanns det redan gott om i bygden, så varför inte i stället börja med tillverkning av detaljer i Bakelit?
I en gammal charkuteribyggnad på den västra sidan av Lyckebyån inredde de tre herrarna sin bakelitfabrik. Efternamnens inledande bokstäver fick bilda företagets namn. Suget efter nya artiklar var enormt efter kriget, och treskift blev snart nödvändigt för att klara efterfrågan. AMB såg behovet och utvecklade egna el- och hushållsartiklar, såsom äggkoppar, saftblandare och den omtyckta »lamphållartjuven«.
Termoplasten gjorde sitt intåg
AMB började med formsprutning av termoplast vid sidan av bakelitpressningen i slutet av 1950-talet, och flyttade snart verksamheten några hundra meter nedströms till den plats där företaget ligger idag. AMB blev först med elinstallationsdosor i plast, en produkt vida överlägsen den tidigare plåtdosan, och under en stor del av 1960-talet tillverkades 1,5 miljoner plastdosor årligen.
Vakuummetallisering gav nya möjligheter
Mässingsdetaljer till belysningsindustrin började bli kostsamma och en bit in på 1970-talet var det dags för nästa större tekniska investering. Genom vakuummetallisering kunde plast beläggas med aluminium och därmed ges dekorativa effekter som kunde ersätta metall i många produkter. Samma teknik användes så småningom också till speglande ytor i reflektorer, och i slutet av 1980-talet började man använda samma teknik även för avskärmning av elektronik, bland annat till datorskärmar och bärbara telefoner.
Just avskärmningen var i mitten av 1990-talet ett så stort område för företaget, att fyra specialbyggda vakuumtrummor köptes in för att tillgodose marknadens behov av avskärmning av främst mobiltelefoner. Satsningen visade sig med tiden oerhört lyckosam och under en period passerade mer än 1 miljon mobiltelefonskal i veckan genom fabriken i Broakulla.
Dekorativ lackering
När vi nu hade stora volymer mobiltelefonskal i fabriken i Broakulla för invändig metallisering – varför inte även erbjuda dekorativ lackering av utsidan? Året var 1999 och företaget beslutade att investera närmare 15 miljoner kronor i en helautomatisk lackeringsanläggning. Det var en chansning men anläggningen var slutsåld innan den ens var tagen i drift. Ytterligare 25 miljoner fick snabbt satsas i ännu en anläggning och dessutom en större tillbyggnad.
Från telekom till medicinteknik
Men allt har en ände. När de stora mobiltelefontillverkarna slutade tillverka telefoner i Europa i mitten av 00-talet, hade AMB redan växlat spår. Företaget fokuserade då sedan en tid på ett annat intressant affärsområde: medicinteknik. AMB investerade i renrumsproduktion och skaffade de kvalitetscertifikat som behövdes, och idag är medicinteknik företagets absolut viktigaste affärsområde – och alltjämt det starkast växande.