Vi blir allt bättre på att återvinna olika plastmaterial, men blandade plasttyper kan vara ett problem. Den tyska kemijätten BASF försöker i sitt projekt ChemCycling hitta nya sätt att utnyttja blandade eller förorenade plaster. Genom kemisk återvinning kan hittills icke återvunnet plastavfall användas på nytt.
Idag avgör lokala förhållanden om avfallet deponeras eller kan utnyttjas för energiutvinning genom förbränning. I sitt projekt ChemCycling har BASF tagit fram ytterligare ett alternativ: kemisk återvinning. Genom termokemiska processer kan syntesgas (en blandning av gaserna kolmonoxid och vätgas som används i mycket stor omfattning i kemisk industri) eller oljor produceras. De återvunna råvarorna kan användas i ordinarie produktion och delvis ersätta fossila råvaror.
BASF är först med att ta fram produkter på basis av kemiskt återvunnet plastavfall vilket gör dem till pionjärer inom industrin.
– En ansvarsfull hantering av plasterna är avgörande för att lösa det globala avfallsproblemet. Detta gäller såväl företag, institutioner som konsumenter. Genom kemisk återvinning vill vi lämna ett signifikant bidrag för att reducera mängden plastavfall, säger företagets styrelseordförande och teknologichef Martin Brudermüller. Genom kemisk återvinning gör vi plastavfall tillgängligt som resurs. På så sätt skapar vi värden för miljön, samhället och ekonomin. Vi har fått med oss partners längs hela värdekedjan för bygga upp en fungerande kretsloppsmodell.
Från ostförpackningar till kylskåp
Med tio kunder från olika industriområden har redan några pilotprojekt genomförts. Dessa omfattar mozzarellapåsar, kylskåp och isolerskivor. Tillverkning av kvalitativt och hygieniskt lika anspråksfulla produkter som livsmedelsförpackningar är möjlig eftersom ChemCycling-material med sina egenskaper exakt motsvarar produkter från fossila råvaror.
Stefan Gräter, projektledare för ChemCycling, ser en stor potential:
– Detta nya sätt att återvinna möjliggör innovativa affärsmodeller för oss och våra kunder som redan nu sätter stort värde på produkter och förpackningar av återvinningsmaterial, men som inte vill eller kan kompromissa med kvaliteten.
Youtube: De första prototyperna med Chemcycling-material
Kemisk återvinning av plast – så funkar det
I början av produktionsprocessen matas en olja som utvunnits ur plastavfall genom depolymerisering in i den integrerade produktionsanläggningen. Denna olja för pilotprodukterna får BASF av sin partner Recenso som bygger återvinningsanläggningar. Alternativt vore det också möjligt att använda sig av syntesgas (se ovan) från plastavfallet.
Ångkrackning är startpunkten i den integrerade produktionen. Vid termisk krackning upphettas oljan kraftigt under högt tryck, där stora kolvätenmolekyler sönderdelas till mindre, mer användningsbara kolväten. Här spjälkas oljan vid omkring 850°C till huvudsakligen etylen och propylen. Av dessa baskemikalier produceras sedan ett flertal olika kemiska produkter. Genom en massbalanseringsprocess kan andelen återvunnet råmaterial matematiskt tilldelas den certifierade slutprodukten. Kunden väljer själv andelen återvunnet material.
Kommersialisering först efter tekniska och regulatoriska utmaningar
Både marknaden och samhället förväntar sig konstruktiva lösningar från den kemiska industrin när det gäller hanteringen av plastavfall. Kemisk återvinning är absolut ett innovativt tillskott till andra återvinningsprocesser.
I nästa steg ska de första produkterna från ChemCycling-projektet också erbjudas på marknaden. Men innan projektet är moget för att lanseras kommersiellt måste flera tekniska och regulativa förutsättningar uppfyllas. Dels måste befintliga teknologier för omvandling av plastavfallet till pyrolysolja och syntesgas vidareutvecklas och anpassas så att de når en hög och jämn kvalitet, dels kommer regionala regulativa ramvillkor att påverka i vilken grad denna ansats kan etablera sig på olika marknader.
AMB arbetar dagligen och systematiskt för att minska både vår avfallsmängd och våra utsläpp till luft och vatten. Läs gärna mer om vårt arbete inom Hållbar utveckling.
Detta är till vissa delar en översatt och bearbetad artikel från Kunststoffmagazin.
Foto: BASF.