Tyskland representerar den största medicintekniska marknaden i Europa och tar även en plats i täten i ett globalt perspektiv. Innovationstakten är hög och marknaden växer. Samtidigt består marknadssegmentet till över 90% av små och mellanstora företag (SMF), och brist på kapital kan sätta stopp för många goda innovationer. Denna artikel från tyska DeviceMed belyser olika finansieringsmöjligheter för tyska företag som i stort sett är applicerbara på andra marknader, inte minst den svenska.
Innovationstakten och pressen att ständigt utveckla nya produkter och tjänster kräver kapital, ibland mycket stora summor. Nya MDR och allt större säkerhetstänk från myndigheter i olika länder medför också stigande kostnader. Allt detta ska finansieras och det finns en del olika finansieringskällor. Men dessa skiljer sig åt för stora och etablerade företag, mindre eller små företag samt även för nystartade företag.
Medicinteknik är en innovationsdriven industri – men vilka finansieringsalternativ finns för företagen? Denna artikel presenterar de vanligaste finansieringsmodellerna för medicinteknikföretag: från eget kapital till lånefinansiering och från crowdfunding till företagsförvärv som finansieras med eget kapital och bankfinansiering (så kallat mezzaninkapital*).
Forskning och utveckling av medicinsk teknik är kostnadsintensiv. Trots det är branschen en av få som fortsätter att växa kontinuerligt och den finansieras från olika håll. Finansiering genom investerande företag är dock inte det enda sättet att få pengar. Vem som finansierar vad och hur finansieringen sker i detalj är inte så lätt att genomskåda.
Vilka finansieringsalternativ finns för medicintekniska företag?
Företagen kan generellt få kapital från rätt olika källor. Vissa har eget kapital, andra behöver externt kapital. Allt är möjligt, från klassiska banklån eller kapital från vänner och släktingar, till finansiering genom investerande företag. För vissa nystartade företag kan även crowd funding vara en möjlighet. Redan etablerade företag måste hela tiden finansiera innovationer och utveckling. Även här kan crowd funding inom olika områden vara intressant. I Tyskland är denna möjlighet ännu inte vanlig, men den är möjlig. Den tyska medicintekniken finansieras främst genom:
- Eget kapital
- Externt kapital
- Mezzaninkapital*
- Fonder
*) Mezzaninkapital syftar på företagsförvärv som finansieras med eget kapital samt bankfinansiering. Bankerna brukar bevilja krediter upp till en viss belåningsgrad, något som dock varierar över tiden. Det har vuxit fram en kompletterande form av finansiering, så kallade mezzaninelån. Säkerhetsmässigt är mezzaninelån efterställda banklånen. Den högre risken för den som ger ut mezzaninelån gör att räntan för ett sådant lån är högre än för vanlig bankfinansiering. Dessutom brukar det finnas ett inslag kopplat till optioner som gör att långivaren får viss ersättning kopplat till värdeutvecklingen på bolaget.
Vilken finansieringskälla som är aktuell för respektive företag beror på vad som ska finansieras. Mindre projekt, som på ett lättförståeligt sätt framförallt hjälper många människor i vardagen, kan finansieras genom crowd funding.
För mycket kostnadskrävande innovationer, som främst används i laboratorier och på sjukhus, finns inte denna möjlighet; här behövs andra källor. Och naturligtvis används aldrig bara en källa. Finansieringen är i de flesta fall en blandning av olika åtgärder, vilka även kan omfatta bidrag eller subventioner från staten, EU eller olika organisationer. Vilka projekt som kan finansieras på det sätt samt av vem och i vilken omfattning kan man läsa om på andra ställen. Här handlar det om finansiering av medicinsk teknik som skiljer sig väsentligt från subventioner och bidrag.
1. Egenfinansiering respektive finansiering genom eget kapital
Egenfinansiering innebär att ett företag investerar en del av sin omsättning i innovationer för att främja utvecklingen av ny teknik. Detta kan vara eftersträvansvärt för att patenten från innovationerna kan bidra till lönsamheten. Eftersom medicinteknik är en extremt innovationsdriven bransch överlever vanligtvis bara de företag som ständigt utvecklar ny teknik som underleverantör, som marknadsförs själv eller som säljs till andra företag.
År 2006 till exempel registrerades 15 700 medicintekniska patent i Tyskland. Det var fler än registreringarna från IT-sektorn eller bilindustrin för samma år. Inte alla patent leder till en produkt och även patent som gör det, gör det normalt inte inom ett eller två år. Men ändå: nio procent av sin omsättning investerade medicintekniska företag år 2006 i forskning och utveckling. Hur snabbt medicinteknikbranschen utvecklas synliggörs genom data: 2006 var en imponerande tredjedel av alla medicintekniska produkter på marknaden inte äldre än tre år gamla. Och branschen växer sedan dess. År 2014 låg andelen eget kapital för medicintekniska företag på stolta 55%. Vilket är genomsnittssiffran – de stora och mycket lönsamma företagen påverkar denna siffra avsevärt.
Finansiering genom eget kapital har inte bara fördelar. Om det egna kapitalet är bundet kan det inte användas inom andra områden av verksamheten. Dessutom utgör finansieringen av innovation och utveckling alltid en risk. Ingen kan garantera att slutresultatet blir en säljbar produkt eller tjänst. Och framförallt vet ingen om konkurrenterna i slutändan inte kommer att vara snabbare, vilket så småningom kan leda till patenträttsliga strider. Men trots allt föredrar speciellt de finansiellt starka företagen att finansiera genom eget kapital, och tack vare sina lönsamma arbetsmetoder kan de säkerställa att de kan finansiera sina innovationer och vidareutvecklingar med den exakt rätta blandningen av lån och eget kapital.
I faser av snabb tillväxt ökar dock andelen extern finansiering även i dessa företag, vilket studier har visat. Den externa finansieringen kommer successivt att reduceras igen först under åren efter dessa snabba tillväxtfaser. Detta belyser fördelarna med blandad finansiering och lyxen att kunna hålla dessa möjligheter öppna.
2. Extern finansiering för medicinteknikföretag
Det finns olika former av extern finansiering: Medicinteknikföretag kan hitta investerare som finansierar projekt med sitt eget kapital. Detta är fallet när det gäller utvecklingar som ett medicinteknikföretag tillhandahåller som en tjänsteleverantör åt ett annat företag som initierar och finansierar denna. Då bekostas utvecklingen visserligen av ett externt företag men eftersom det handlar om ett gemensamt projekt räknas denna finansieringsform ändå som ”eget kapital”.
Externt kapital kommer som lån från banker och kreditinstitut. En annan möjlighet för extern finansiering är offentlig finansiering, som förutom lån med speciella villkor för start-ups eller särskilda bidragsberättigade områden även inkluderar bidrag och subventioner från staten eller EU. Men dessa möjligheter betecknas normalt inte som externt kapital även om de tekniskt sett är det. Ofta bokförs dessa medel antingen som lån (efterställda lån med delvis samma egenskaper som eget kapital) eller som eget kapital (Private Equity eller Venture Equity).
Den som är intresserad av subventioner eller bidrag borde leta efter information på olika ställen eftersom möjligheterna är extremt många och skiljer sig mycket åt. Många offentliga medel har få villkor men beviljas bara beroende på det rådande ekonomiska läget. Intresserade företag borde därför inte bara ansöka för att förutsättningarna teoretiskt berättigar till bidrag utan eventuellt även avvakta rätt tidpunkt för sin ansökan.
När man däremot använder sig av kapital från företag, affärsänglar eller investmentbolag för finansieringen av utvecklingsprojekt inom medicinteknik talar man om mezzaninkapital*. Tekniskt sett handlar det visserligen om externt kapital och därmed lånefinansiering men ofta liknar detta kapitals egenskaper mer en egenfinansiering. Finansieringen av medicinsk teknik handlar inte så mycket om att dela upp den i eget eller lånekapital utan mer om varifrån kapitalet kommer. Avgörande för en uppdelning är andra aspekter, nämligen i vilken omfattning, till vilka villkor och om återbetalning överhuvudtaget ska ske liksom om en återbetalning är villkorad av en vinstdelning och liknande spelar en stor roll. Som alltid inom finanssektorn finns det inga enkla svar.
3. Mezzaninkapital lämnar medicintekniska företag många friheter
Termen mezzanin kommer från arkitekturen och betecknar en låg våning mellan två högre. Det är alltså bokstavligen bildspråk när man talar om mezzaninkapital som en mellanform av eget och lånekapital. Och det är precis där mezzaninkapital klassificeras juridiskt; det har företräde framför eget kapital men är underordnat externt kapital. Detta har inget att göra med andelen av den totala finansieringen, utan beskriver återbetalningsformen och juridiska fordringar vid konkurs.
För finansieringen av medicinteknik är mezzaninkapital intressant eftersom det liksom eget kapital står till förfogande finansiellt eller i balansräkningen. Kapitalgivaren får dock ingen medbestämmanderätt. Det finns inga anspråk på röst- och medbestämmanderätt eller tillgångar eftersom kapitalgivaren av mezzaninkapital inte är delägare. Viktigt är detta framförallt när det finns oegennyttiga (altruistiska) motiv för forskningen och utvecklingen och när syftet är förbättringen av en aktuell situation. Eller när innovationer ska drivas fram vars potentiella räntabilitet överhuvudtaget (ännu) inte spelar någon roll. Just när det handlar om livräddande teknologier ska rent ekonomiska motiv lämnas utanför. När så är fallet möjliggör mezzaninkapital en finansiering helt separerat från ekonomin och slutprodukten. Och naturligtvis ger detta det utvecklande företaget eller de som håller i projekten största möjliga frihet vid utvecklingen.
Om mezzaninkapitalet kommer från banker innebär detta oftast högre räntekostnader än sedvanliga lån och krediter som också har helt andra villkor. Eftersom mezzaninkapital som beviljas som lån av kreditinstituten räknas som eget kapital för det aktuella projektet ökar också kreditvärdigheten hos företaget eller projektet genom mezzaninkapitalet vilket skapar utrymme för högre kreditvärdighet. Mezzaninkapitalet kan alltså också, vårdslöst uttryckt, nyttas för att leka lite. Att det inte ”leks” för mycket säkerställs normalt genom kreditinstitutens högre ränta.
Mezzaninkapital i form av efterställda lån eller som passivt innehav är främst lämpligt för små och mellanstora företag, SMF. Dessa SMF drar mest nytta av denna finansieringsform. Men det finns även möjligheten att nyttja vinstandelslån. Också denna finansiering räknas till mezzaninkapitalet och är förutom för SMF intressant också för stora företag. Start-ups och mycket små förtag har normalt inte möjligheten att få mezzaninfinansiering.
4. Övrig finansiering
Fonder och riskkapitalbolag
Respektive företags storlek påverkar val och möjligheter till finansiering. Mycket små företag hänvisas till kapital från affärsänglar och använder sig också oftare av denna finansieringsform.
Små och vissa mellanstora företag däremot kan få kapital från riskkapitalbolag medan större mellanstora och stora företag kan använda sig av börskapital. Både Private Equity och Venture Capital är finansieringsformer för eget kapital. Dessa är kopplade till en tidsbegränsad exitstrategi. Det speciella med dessa kapitalformer är att det i regel inte förekommer några utdelningar. Vinst uppnås genom bara genom försäljning av andelarna.
Private Equity är i detta fall kapital från privata källor. Med detta förvärvas andelar i företaget eller projektet, men utanför börsen. Private Equity anses innebära låg risk.
Venture Capital är däremot riskkapital eftersom det finansierar hela kedjan från företagets start, de första utvecklingsstegen inom medicintekniken och även den eftersträvade tillväxten. Detta innebär högre risk. Företagsledningen får vid finansiering genom Venture Capital också i högre grad stöd från kapitalgivarna.
När det handlar om vilken finansieringsform som är meningsfull inom medicinteknik måste man också se till vad exakt som ska finansieras. Vid finansieringen av ett företag ska den rättsliga handlingsförmågan säkerställas. Men när projekt inom medicinteknik ska finansieras är det frågan om investeringsplaner. Vanligtvis bildar man då ett projektföretag, det vill säga ett så kallat Special Purpose Vehicle. Detta projektföretag fokuserar uteslutande på ett specifikt, förbestämt investeringsprojekt. Det hela refinansieras av det framtida kassaflödet från projektet. Och naturligtvis kan dessa projekt också vara företagsövergripande.
Crowd funding – nya möjligheter genom publikdragande idéer
Den så kallade svärmens intelligens nyttjas sedan länge för investeringar inom alla möjliga områden. Idén är enkel: projekt presenteras för allmänheten och privatpersoner kan investera små eller mycket små bidrag (oftast tre- till fyrsiffriga belopp). Plattformen Aescuvest till exempel erbjuder även inte så förmögna men intresserade privatpersoner möjligheten att delta i finansieringen av medicintekniska innovationer. Men inte alla projekt accepteras utan vidare utan de undersöks noga av hälso- och finansexperter. Först efter det startas en insamlingskampanj.
Att finansiera nya projekt med crowd funding är inte heller längre ovanligt inom medicintekniken.
För att lyckas med crowd funding måste projekten beredas så att de effektivt drar intresse till sig. Några förutsättningar är att respektive projekt beskrivs väl och är lätt att förstå samt att många människor kan förstå främst den verkliga nyttan med det och i andra hand den ekonomiska framgången. Många medicintekniska projekt är dock så abstrakta och detaljerade att de inte lämpar sig för folkfinansiering.
Var och i vilka teknologier investeras för närvarande inom medicintekniken?
För närvarande präglas den medicintekniska branschen i Tyskland av en hög exportkvot (över 60%) samt av en hög andel innovationer. Efter USA anses Tyskland vara det mest innovativa landet inom detta område, även om ett flertal medicinteknikföretag fruktar att framstegen inom medicinen kommer att ta allt längre tid tills de når patienten. Dessutom präglas medicintekniken i Tyskland huvudsakligen av SME-företag, som representerar 90% av alla företag inom sektorn.
Exakt hur ett företag inom medicintekniken säkerställer sin finansiering varierar dock kraftigt. Under de första åren efter etableringen verkar finansieringen främst ske genom kassaflödet och egna medel såsom vinster och reserver. Riskkapital från affärsänglar eller Holdingbolag står hos unga företag bara för en liten del av hela finansieringsvolymen. Och ju större och mer etablerat ett företag är desto större är den externa finansieringen genom banker och kreditinstitut.
Men även finansieringen genom myndigheter eller staten i form av subventioner och bidrag samt från andra företag ökar med företagets ålder. Intressant nog är subventioner och dylikt nyckeln som öppnar dörren till andra kapitalkällor. Även om summorna är små kan fler kapitalkällor nyttjas och på det sättet spela en stor roll för den övergripande finansieringen.
Allt som allt uppfattas medicintekniken i Tyskland som en tillväxtmotor. Men det betyder inte att alla projekt eller planer har goda chanser att hitta finansiering. Allt som har med digital hälsa att göra är just nu i ropet. Här möts och blandas trenderna hälsa och digitalisering. Inom detta område finns den smarta klockan som övervakar, utvärderar och visar pulsen vid löpning, intelligenta insulinpumpar för barn samt IT som används i operationssalarna. Även artificiell intelligens och dito terapier är inte längre luftslott eftersom lärande system redan används inom olika sektorer.
Detta är en bearbetad artikel från DeviceMed.
Foto: PublicDomainPictures från Pixabay