Att skåda ljuset kan ju ha olika betydelser och ironiskt nog även gälla hörseln, till exempel när man som fågelskådare med nedsatt hörsel återigen kan höra kungsfågeln vars läten har en hög frekvens. Allt med hjälp av en modern hörapparat.
Det finns de som lite skämtsamt menar att skälet till att kungsfågeln rödlistades 2015 berodde på att landets fågelinventerare inte längre hörde deras fina läten. Med stigande ålder försämras hörseln, och eftersom befolkningen är aktiv allt högre upp i åldrarna, påverkas ett intresse som fågelskådning då det i hög grad handlar om att lyssna.
Om du misstänker att du hör dåligt går det bra att kontakta sjukvården och be om en hörselundersökning, som görs av en audionom eller av en läkare. Hörseltestet resulterar i en kurva över hörseln, ett så kallat audiogram. I datorn kan man sedan analysera hörselkurvan och göra en individuell rehabiliteringsplan så att man förstärker hörseln i områden som är nedsatta och slitna. En hörapparat är en mekanisk hjälp som inte gör att du får tillbaka normal hörsel, men dagens hörapparater är avancerade små datorer som kan förstärka ljudet skräddarsytt efter just din hörselförmåga.
Stora regionala prisskillnader
Olika landsting och regioner har dock olika avtal med företag som tillhandahåller hörapparater, vilket har stor betydelse för priset. Subventioneringsgraden, och vilket urval av produkter som finns, beror på det upphandlingsavtal som landstinget eller regionen har gjort, vilket innebär att en hörapparat kan kosta allt från ingenting upp till 10 000–15 000 kronor per öra. Det vanliga är att man har hörselnedsättningen på båda öronen.
Utprovningen av en ny hörapparat tar vanligen några veckor. Du får låna en apparat i cirka en månad, och gör sedan ett uppföljningsbesök där inställningarna finjusteras. När du så småningom är nöjd med utprovningen behöver apparaten användas ordentligt för att fungera optimalt. Hjärnan behöver 1 000–2 000 timmar innan den har vant sig och kan hantera ljudet på ett optimalt sätt.
De vanligaste hörapparaterna har ett frekvensomfång på 125–8 000 hertz. Det är i minsta laget för att klara till exempel kungsfågelns läten som ofta ligger kring 8 000 hertz och en bit däröver. Så är du fågelskådare – och fågellyssnare – kan det vara bra att fråga efter apparater som klarar åtminstone upp till 10 000 hertz.
Matcha färgen
Nu för tiden finns dessutom möjligheten att välja mellan många snygga färger. Hörapparaten behöver inte längre vara bara vara beige eller brun (“hudfärgad” som förr, utan kan matcha din smartphone eller dina glasögon om du vill. AMB formsprutar och lackerar hörapparatskal till flera av världens största hörapparattillverkare, så hittar du en riktigt snygg hörapparat är chansen stor att skalet har passerat genom någon av våra lackanläggningar.
Detta är en bearbetad och förkortad artikel hämtad med tillstånd från tidningen Vår fågelvärld som utges av Sveriges Ornitologiska Förening. Läs artikeln i sin helhet här (pdf, 1,6 MB).
Foto: Hans Christiansson / Shutterstock.com